ďťż

szwedzki stół

Impreza plenerowa w Kiełpinie 22 kwietnia 2007

Często będąc na wczasach oferują nam szwedzki stół. Smörgåsbord - szwedzki stół (bufet) to sposób serwowania posiłków. Zazwyczaj stosowany na hotelach. Polega na udostępnieniu gościom kilkunastu potraw, z których mogą oni ułożyć pełny posiłek z uwzględnieniem własnych upodobań kulinarnych i dietetycznych. Najczęściej szwedzki stół jest serwowany w hotelach w ramach obiadokolacji. W restauracjach polega na tym, że klienci mogą najeść się czego chcą do woli za zryczałtowaną kwotę.
Czyli szwedzki stół ma niewiele wspólnego z oferowanymi daniami. Samo słowo smörgåsbord oznacza stół kanapkowy. Historia wprowadzenia tego pojęcia do naszego języka jest związana z przyjęciem w roku 1656. Król szwedzki Karol X Gustaw, chcąc sobie zaoszczędzić trudów oblegania Zamościa, wprosił się na posiłek do Jana Sobiepana Zamoyskiego, chcąc przy okazji skłonić go do poddania miasta. Kanclerz przyjął króla poza murami, wystawnie zastawionym stołem, ale - dla sprawienia królowi despektu – bez krzeseł.
Jeżeli jednak chcemy poznać kuchnię szwedzką najlepiej wybrać się na
wycieczkę kulinarną jaką oferuje armator obsługujący promy na trasie http://www.stenaline.pl/trasy/gdynia-karlskrona. Najbardziej oczekiwanym przez turystów przysmakiem kuchni szwedzkiej jest śledź kiszony surströmming. Niestety ze względów bezpieczeństwa osób towarzyszących poleca się degustacje tego przysmaku w puszki i to na osobności.
Degustacja wywołuje dużo emocji czego dowodem są filmy smakoszy z całego świata zamieszczane na YouTube
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • nasza-bajka.htw.pl
  • Copyright (c) 2009 Impreza plenerowa w Kiełpinie 22 kwietnia 2007 | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.